FASE 6 – FORANKRING

Når projektets aktiviteter lakker mod enden, kommer man let til at ånde lettet op og lade stå til. Det er en stor fejl, som I ikke må begå.

Næsten alle projekttyper rækker på den ene eller anden måde ind i fremtiden, og derfor er det vigtigt, at I tager stilling til, hvordan I får mest ud af projektet på længere sigt.

I projekter, hvor man etablerer fysiske ting – som f.eks. huse, legepladser, naturstier m.v. – skal der selvfølgelig tages stilling til vedligeholdelse og ofte også til drift.
Men også i projekter med enkeltstående aktiviteter er det en god idé at tænke fremad. Næsten alle musikfestivaler er f.eks. startet som små projekter. Nogle har haft held med at generere et overskud, så festivalen har kunnet vokse.

De værste projekter er ”papirprojekter” (se Projekttyper – Papirprojekter), som ingen gider læse, når de er færdige, og som derfor ender i en fin limryg i en bogreol. Hvis I laver undersøgelser eller andre papirprojekter, skal I på forhånd være klar til at tage konsekvensen af projektets resultater.